Horoskopy na 5. ledna 2025
Slunce je ve znamení Kozoroha
Svátek má Dalimil, vše nejlepší!
Jaké jsem znamení?
Napište datum narození:
Reklama horoskopy
Reklama horoskopy
Objednejte si osobní horoskopy nebo partnerský horoskop od našich astrologů >>
Čaj pro vyvolené
Přestože se o něm začalo hovořit poměrně nedávno, Matcha čaj není rozhodně novinkou v pravém smyslu tohoto slova. Jeho historie je poměrně dlouhá a začala se psát před 7000 lety. K jeho objevení došlo v čínské provincii Yunnan a za své rozšíření a popularitu vděčí buddhistickým
mnichům, kteří v té době zpracovávali rostliny do podoby prášku a vyráběli tak účinná přírodní
léčiva. Za lék se v době svého objevení považoval také čaj a mniši tedy začali na prášek drtit také čaj Matcha. Na konci 12. století přivezl zenový mistr Essai čaj Matcha také do Japonska a stal se zapáleným propagátorem jeho pití a pěstování. Od té doby se stal tento čaj oblíbenou a hlavně tajnou medicínou, která byla vyhrazena pouze pro buddhistické mnichy a japonský císařský dvůr. Od 13. století začali Matchu připravovat a pít také samurajové, snažící se přijmout zen-buddhismus a tak byly připraveny základy pro čajový obřad. Ten v 16. století ustanovil zenový mistr Sen no Rikyu. Jedná se o rituál, ovlivněný Zen Buddhismem, kdy je čaj připraven vyškoleným odborníkem a podáván skupině hostů při poklidném posezení. Matcha byl po řadu století vyhrazen pouze pro privilegované vrstvy, což svědčí o jeho výjimečných vlastnostech.
Zelená síla
Jednou z nich je fakt, že čaj Matcha obsahuje silnou a jedinečnou skupinu antioxidantů, která se jmenuje katechiny. Nejenom, že antioxidanty mají preventivní a brzdící účinky v boji s rakovinou a dalšími civilizačními chorobami, ale až 60% katechinů, obsažených v čaji, je takového druhu, která zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti a vstřebávání tuků. Pití dvou šálků tohoto čaje denně tak nejen zajistí dostatečný přísun antioxidantů, ale zrychlí metabolismus natolik, že spalování kalorií probíhá až 4x rychleji, než za běžných okolností. Pití čaje Matcha podporuje redukci nadváhy a udržení zdravé hmotnosti. Zajímavé přitom je, že při zvýšeném spalování kalorií, způsobeném čajem Matcha, nedochází k negativnímu vlivu na krevní tlak, což bývá často důsledkem užívání prášků na hubnutí. Tento čaj je vhodný i pro diabetiky, protože neobsahuje cukr, zato v něm najdeme pro lidské zdraví tolik potřebnou vlákninu. Díky obsahu aminokyseliny L-Theanine má rovněž uklidňující účinky. Je výrazně detoxikačním nápojem. Vděčí za to vysokému obsahu chlorofylu, který snižuje obsah chemických sloučenin a těžkých kovů v těle. Množství chlorofylu v čaji Matcha je dosahováno jeho speciálním pěstováním. Pro zajímavost: pouhý jeden šálek čaje Matcha má stejnou nutriční hodnotu jako deset šálků běžného zeleného čaje.
Mystérium výroby
Výroba čaje Matcha je velmi sofistikovanou procedurou a patří k nejnáročnějším metodám
produkce čaje na světě, od pěstování až po závěrečné fáze zpracování. Pěstuje se na zastíněných polích, přičemž čtyři týdny před sklizní se použije na zakrytí polí speciální stínící technika, která zamezí až 90% slunečního světla v přístupu k rostlinám. Ty si vynahrazují nedostatek světla právě intenzivní produkcí chlorofylu, takže listy jsou kromě jiného bohatší také na aminokyseliny a získávají svou typickou smaragdově zelenou barvu. Podle ní se pozná kvalitní Matcha, dalším vodítkem je pak nasládlá a jemná chuť. Čaj je sklízen výhradně ručně na počátku května. Sebrané listy jsou ihned odneseny do továrny, kde začíná složitý proces, při kterém dostane čaj Matcha svou známou podobu jemného prášku. V první fázi zpracování procházejí listy horkou parou, která má za úkol zabránit fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí zachování veškerých živin, které čaj obsahuje.
Pak následuje sušení, během kterého se hmotnost listů sníží téměř o 80%. V této fázi se čaj nazývá Aracha, což se dá přeložit jako surový čaj. Dalším článkem výroby je selekce surového čaje. Během ní odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čajových listů. Kategorizace je nutná, protože listy přicházejí v různé kvalitě. Ty se podle přísných kritérií míchají tak, aby se dosáhlo různých kvalit čaje Matcha, kterých je více než deset různých tříd, které se od sebe liší barvou, chutí a vůní.
Matcha v nejvyšší kvalitě se vyznačuje právě charakteristickou zelenou barvou Na závěr tohoto
úseku zpracování zbývá odstranit stopky, větvičky a další nežádoucí částice. Dužina z čajové
rostliny se pak rozkrájí na stejné kusy a vznikne čaj Tencha. Poslení fází výroby čajového prášku je mletí. Během toho se čaj Tencha rozemele na žulových mlýnech na zcela jemný prášek. A právě toto už je čaj Matcha.
Čaj Matcha pomáhá, není však vhodné vypít ho více, než šest šálků denně. Pít ho mohou i děti nebo těhotné ženy, ovšem v omezeném množství. Pokud někomu nevyhovuje jeho chuť, může si ho přisladit přírodním sladidlem, jako je třeba med nebo bezinkový sirup. Čaj Matcha se dá pít nejen jako samostatný nápoj, ale lze ho využívat při přípravě teplých i studených nápojů, koktejlů, zmrzliny či dezertů.
TIP: Matcha čaj můžete koupit se slevou v našem eshopu Vitaminyamineraly.cz >>
Reklama horoskopy
Zjistěte, jak vycházíte
se svými kolegy, šéfy a zaměstnanci. Horoskopy Vám poradí!
Reklama horoskopy
Reklamní sdělení horoskopy
Reklama horoskopy