Horoskopy na 2. ledna 2025
Slunce je ve znamení Kozoroha
Svátek má Karina, vše nejlepší!
Jaké jsem znamení?
Napište datum narození:
Reklama horoskopy
Reklama horoskopy
Objednejte si osobní horoskopy nebo partnerský horoskop od našich astrologů >>
Z čeho vyrobíte doma rostlinné mléko, je čistě na vaší chuti a fantazii. Použít můžete obiloviny jako rýži, pohanku, oves nebo quinou. Nejpopulárnější jsou v současnosti mléka z různých ořechů a semen např. mandlové, makové, lískooříškové, konopné atd.
Mandlové mléko
Jedná se o jedno z nejoblíbenější a nejvíce doporučovaných rostlinných mlék vůbec. Budete potřebovat jeden díl mandlí a 2 díly vody. Oloupané mandle si předem namočte, nejlépe na 24 hodin. Poté pořádně propláchněte pod tekoucí vodou a okapané vložte do mixéru. Nalijte dvojnásobné množství vody oproti mandlím a zapněte mixér na nejvyšší otáčky na nejméně 3 minuty, dokud se nahoře neutvoří pěna.
Poté přichází fáze cezení. Připravte si do nádoby, v níž budete mléko skladovat, plátýnko tak, že bude zhruba do půli, okraje ohrnete ven a přidržíte. Pomalu přelejte mléko a zbytek ořechů vymačkejte přes plátno rukou, aby vám zůstala jen sušina. Tu rozhodně nevyhazujte. Je plná vitamínů a vlákniny. Můžete ji použít při pečení, jako nádivku či do snídaňové kaše.
Mandlové mléko obsahuje spoustu minerálů a také vápník. Má jemně oříškovou chuť. Mezi jeho výhody patří, že je odolné i při vyšších teplotách, a proto ho můžete bez obav použít do kávy nebo při přípravě horké čokolády.
Makové mléko
Nejednou jste určitě slyšeli, že musíte pít mléko kvůli obsahu vápníku, abyste měli zdravé kosti. Věděli jste však, že mák je nejsilnějším zdrojem vápníku a obsahuje ho dokonce 12x více, než kravské mléko? Postup výroby makového mléka je v podstatě podobný jako u mandlového. 100 g mletého máku namočte do 800-1000 ml vody.
Obsah vody si přizpůsobte dle toho, jak husté mléko chcete mít. Nechte ho máčet nejméně 6 hodin, ale klidně i celou noc. Mák se bude usazovat na dno, proto občas vodu promíchejte. Před mixováním bude tekutina mírně našedlá, protože se z máku uvolnil tuk. Celou směs přelejte do mixéru a opět pusťte přístroj na nejvyšší otáčky na min. 3 minuty.
Nápoj bude pěnit a získá bílou barvu. V této fázi stačí mléko přecedit a výsledný produkt je na světě. Pokud se vám zdá, že pořád obsahuje zrníčka, můžete proces cezení několikrát opakovat. Makové mléko se doporučuje konzumovat čerstvé, není dobré jej skladovat. Nejenže obsahuje množství vápníku, ale je rovněž bohaté na bílkoviny a minerály. Mák je vysoce zásaditý, a pokud potřebujete pomoci tělu s překyselením, ničím mléko nedoslazujte.
Zbytky suroviny, které vám zůstanou po cezení v plátýnku či sítku, rozhodně nevyhazujte. Drť z ořechů, semínek či obilovin můžete využít např. při přípravě dortů, jako pojivo do karbanátků, součást domácích sušenek či snídaňových kaší. Záleží už jen na vaší fantazii. Horoskop.cz vám přeje dobrou chuť.
Reklama horoskopy
Zjistěte, jak vycházíte
se svými kolegy, šéfy a zaměstnanci. Horoskopy Vám poradí!
Reklama horoskopy
Reklamní sdělení horoskopy
Reklama horoskopy